“Egy a szív, az akarat” – Petőfire hangolódva 2023-ban is megrendezik a Közösségek Hetét

Vidra Bernadett

2023. május 8. és 14. között tarják az idén a Közösségek Hete országos rendezvénysorozat. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) az Országos Széchenyi Könyvtár és a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. szervezésében megvalósuló kulturális hét a közösségi értékekre és a közösség megtartó erejére hívja fel a figyelmet. Az idei program szorosan kapcsolódik a Petőfi bicentenárium szellemiségéhez, a programsorozat megvalósulását a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 Ideiglenes Kollégiuma támogatta.

A Közösségek Hete kulturális programsorozat a 2017-ben indult Cselekvő Közösségek – aktív közösségi szerepvállalás című, az Európai Unió által támogatott projekt keretein belül valósult meg először, és immár hetedik alkalommal várja a látogatókat. Bár a kiemelt program 2019-ben véget ért, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum szárnyai alá vette a kezdeményezés folytatását. Így 2023-ban a már hagyománnyá vált Közösségek Hete változatos közösségi programokkal, múzeumok, könyvtárak, kulturális intézmények, civil szervezetek és közművelődési intézmények közreműködésével várja érdeklődőit országszerte.

Az idei program szorosan összefonódik a Petőfi 200 Emlékévvel, amely azért is különleges, mert a közösségek összetartó erejét jól példázza az a Petőfi és kortársai által képviselt nemzeti identitás, amely a reformkorban is jelen volt.

2023-ban a tematikák címét Petőfi idézetek adják, a tartalomhoz pedig az Országos Közgyűjtemények Szövetsége által megfogalmazott 200 év Petőfivel programterv javaslatai kerültek. Ennek keretein belül az egyik tematika “Annyi kincse van hát e hazának” – amely az értékek megfogalmazására, bemutatására és gyűjtésére irányul. Ez a tematika kapcsolódik minden olyan témához, amely a költő szellemiségét közvetíti. Egy másik tematika pedig a “Hogyan is tudnék futni mostan?” – a sport és a testmozgás fontosságára hívja fel a figyelmet, illetve bemutatja, hogy miként lehet ötvözni a közösségi és kulturális elemeket a mozgással. Ízelítőként a tematika keretein belül lesznek Petőfi séták a környező intézmények bevonásával, de elhagyott idézetek, rímpárok keresésére is várják a vállalkozó szellemű látogatókat a városban.

A különböző tematikák keretein belül megvalósuló programjavaslatokban szerepel még “Anyám tyúklevese” –, amely a 19. századi és a modern gasztronómia jegyében szervezett receptcsere, utcabál a Petőfi utcákban, Petőfi kalendárium készítés és online publikálása, a szabadságeszményhez kapcsolódó flash-mob és Petőfis szelfipontok.

Ezen kívül az idei év újdonságaként a Közösségek Hetében minden nap más és más múzeumban lesz kiemelt program. Május 8-án például a Gödöllői Királyi Kastély múzeumpedagógusai várjak a fiatalokat egy pályaorientációs előadással, illetve ha az időjárás engedi, egy közös flash-mobbal is.

A hét szakmai eseményeknek is helyszínt ad, 2023. május 8-9-én tartják a Múzeumi tükröződés: társadalom és környezet/Museum reflection: society and environment címet viselő X. Országos és VI.Nemzetközi Múzeumadragógiai Konferenciát Miskolcon. Az esemény a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület szervezésében, együttműködő partnerekkel (a miskolci Herman Ottó Múzeum, SZNM – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, az EPALE Magyarország és a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara), az NKA támogatásával valósul meg.

Május 11-én a Közösségek Hete másik szakmai programjára kerül sor.  Az  Együttható! konferencia és díjátadó Tatán, a Német Nemzetiségi Múzeumban lesz. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) ünnepélyes keretek között itt adja át a Közösségi Múzeum elismeréseket. A kitüntető címet azon muzeális intézmények vehetik át, amelyek „közösségi részvételi alapon” működnek, vagy már letették a „társadalmiasítás” alapjait, azaz bevonják munkájukba a helyi lakosságot, civil szervezeteket és egyéb partnereket. Az esemény hangsúlyosan kapcsolódik a Petőfi 200 emlékévhez, így dr. Csorba László történész, a Magyar Nemzeti Múzeum volt főigazgatója Petőfi és közösségei, míg dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese Múzeumi közösségek a Petőfi 200 emlékév tükrében címmel tart előadást.

Látogassunk el az idei Közösségek Hete kulturális rendezvényeire, hiszen országszerte találunk változatos programokat minden korosztálynak!

A díjátadó és a konferencia részletes tájékoztatója itt érhető el: