Vidra Bernadett | 2023. április 18.

Interaktív kiállítás nyílt Petőfi Sándorra és a reformkor nagyjaira emlékezve Győrben

A győri Rómer Flóris Történeti Múzeum nagyszabású kiállítással köszöntötte a tavaszt. Március végén megnyitották a Petőfi és kortársai című tárlatot a Esterházy-palotában. A kiállítás a Győrhöz köthető irodalmi személyiségek alkotásain és szellemi örökségén keresztül állít emléket a magyar kultúrának és Petőfi Sándornak.

A tárlat szabadságharcos költőnk Győrben is megjelent versei köré szerveződik, amelyek által a látogatók képet kaphatnak a reformkor kulturális hangulatáról és irodalmáról. Az akkoriban meghatározónak számító Hazánk folyóirat (1847-48) a reformkori követelések fontos orgánuma volt, így az sem meglepő, hogy dr. Kovács Pál főszerkesztő élénk kapcsolatban állt Petőfi Sándorral, sőt, előszeretettel publikálta írásait. A költő számos alkalommal megfordult Győrben, és összesen 27 versét és úti leveleit jelentette meg a Hazánkban.

 

A nemzeti érzelmeket közvetítő lap szerzői közé tartoztak még olyan jeles írók, mint Arany János, Czuczor Gergely, Rónay Jácint, Tompa Mihály, Vajda János és Vass Gereben. A tárlat a helyi identitás megerősítését is célul tűzte ki, így olyan irodalmi alkotók tevékenységét is bemutatja, akik valamilyen módon Győrhöz köthetők és örökségük ma is meghatározó a magyar irodalmi kultúrában.

 

A kiállítás virtuális és interaktív eszközökkel szeretné közelebb hozni a látogatókhoz az egykori Pilvax kávéház hangulatát, de a Lloydban működött és a reformkori Győr meghatározó eseményeinek helyszíne, a Vígadó színterei is megjelennek. A Pilvax érdekessége még, hogy a Jókai regényből jól ismert Baradlay Richárd szablyája is megtekinthető, akinek alakját egy honvédtiszt ihlette.

 

A tárlaton előtérbe kerül még a színház szerepe is hiszen mind Petőfi Sándor mind a győri irodalmi élet fontos helyszínének tekinthető. A reformkori magyar színjátszás népszerűsítése a magyarságtudat egyik kifejeződése volt, így a kiállított színházi dokumentumok hitelesen idézik fel a reformkori nemzeti hangulat miliőjét.

 

A kiállítás megnyitójáról készült videó megtekinthető a Győrplusz TV YouTube csatornáján.

 

A megnyitón átadták a “Sötét az ég, de égnek benne a csillagok.” című versmondó verseny díjait is. A nyertes előadók közreműködtek a megnyitó ünnepség műsorában.
A tárlat 2023. december 30-ig látogatható hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között.
Helyszín: Győr, Esterházy-palota, Király utca 17.

 

A projektet a Nemzeti Kulturális Alap és Petőfi 200 Ideiglenes Kollégiuma támogatta.