Vidra Bernadett | 2023. április 3.

Talpig magyar, azaz Petőfi világának podcastje

Tekintsünk be a reformkor kulisszái mögé a Petőfi emlékév hivatalos műsorával. A Talpig magyar – ahogy a  reformkor nyomot hagy című podcast-sorozat minden vasárnap új epizódokkal várja hallgatóit. Rédl Ádám műsorvezető és vendégei bemutatják a reformkor emblematikus személyiségeit, Petőfi és kortársai hétköznapjait, valamint soha nem hallott kulisszatitkokba is beavatják a hallgatókat. A podcastben a Petőfi bicentenárium közelgő Kárpát-medencei programjairól is értesülhetünk.

“A nők éppen csak belecsöppentek az események forgatagába, a férfiak viszont már évek óta benne voltak.”

Ízelítőként a 41. epizódban, Vaderna Gábor irodalomtörténész mesél Petőfi egyetlen, teljes szöveggel fennmaradt drámájáról, a Tigris és Hiénáról, amelyet egyes kritikák „a műfaj torzszülöttjének” értékeltek. De ha már dráma és színház, akkor mi a helyzet a színésznőkkel? Sirató Ildikó színház-és irodalomtörténész elkalauzol minket a színfalak mögé, és megismerhetjük, hogyan vívták ki maguknak a tiszteletet méltán ismert színésznőink, mint például Déryné Széppataki Róza, Jókainé Laborfalvy Róza, Kántorné Engelhardt Anna és Székelyné Ungár Anikó?

A nők éppen csak belecsöppentek az események forgatagába, a férfiak viszont már évek óta benne voltak. Petőfi Sándor is kipróbálta a színészetet, de miért is adta fel álmát, hogy híres színész legyen? A kérdésekre a választ rövidesen megkapjuk, hiszen a magyar nyelvű színjátszásról nyílik kiállítás a Bajor Gizi Színészmúzeumban, amely egyben a 10. Színházi Olimpia kísérőprogramja is lesz, meséli nekünk Bodolay Béla, az OSZMI igazgatója.

 

Ne feledjük, ha vasárnap, akkor Talpig magyar!

 

Ezen a linken érhetők el a 2023. március 26-i és az április 1-jei legfrissebb epizódok és a Petőfi-emlékév hivatalos oldala még több reformkori érdekességgel.