Vidra Bernadett | 2023. július 29.

Itt a nyár! Érkezik a PIM KertLabor kulturális fesztivál

Egész nyáron várja a szabadban művelődni vágyó látogatókat a Petőfi Irodalmi Múzeum nyitott kertje. A Petőfi200 Ideiglenes Kollégiuma támogatása jóvoltából megújult Károlyi-kertben július 1-jén indul a PIM KertLabor címet viselő kulturális fesztivál, ahol változatos programokon ismerkedhetünk meg a múzeumi kultúrával szabadtéren.

A rendezvénysorozat keretein belül lesz a kertben felolvasószínház, koncertek és számos egyéb közösségi program is. A fesztivál célja, hogy közelebb hozza a Petőfi Irodalmi Múzeumban zajló kulturális életet, programokat, és igazi közösségi térré alakítsa a Károlyi-palota kertjét a látogatók számára.

“Öröm számunkra azt látni, hogy mennyi embernek szerez örömet a kertünk, a fiatalok ide jönnek napozni és gyerekek is gyakran játszanak nálunk.”

– meséli dr. Kalla Zsuzsa, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgató-helyettese. 

2023. július 1-jén a fesztivál egyik nyitó produkciója a Muse set című sorozat keretein belül Pátkai Rozina koncertje volt. A dalszerző-énekes külön erre az alkalomra alkotott hangzásvilággal érkezett, amelyet a PIM Mindenek ellenére föld – Nemes Nagy Ágnes tájképei című kiállítására reflektálva alkotott meg. A tárlatot – amelynek kurátora Kenderesy Ágnes – Nemes-Nagy Ágnes interjúrészleteiből és verseiből állították össze és 2023. október 1-jéig várja a látogatókat a Petőfi Irodalmi Múzeum nyitvatartási idejében. 

Forrás: PIM

A nyár folyamán további izgalmas színházi programokkal is jelentkezik a fesztivál. Megelevenedik Petőfi Sándor és Petri György alakja, és azt is megtudhatjuk, hogy mi lehetett közös bennük a Párhuzamos történetek című felolvasó-színház keretein belül. Rajtuk kívül megismerhetjük még, hogyan hatott egymásra Polcz Alaine és Nemes-Nagy Ágnes, illetve Nádas Péter és Hajnóczy Péter irodalmi világa.

A modern költészet sem marad távol a fesztiválozóktól. A Jelen a kertben workshopokon a látogatók hasznos ötleteket kaphatnak egy kortárs költőtől ahhoz, hogy miként találhatjuk meg az egyensúlyt, és tudunk jelen lenne a pillanatban. Velünk lesz még a Platon Karataev zenekar szerzőpárosa is, Balla Gergely és Cz. K. Sebő egy meghitt, akusztikus gitárzenei est keretében a Hajógyár kertkoncertek a PIM-ben sorozat részeként.

Forrás: PIM

Érdekes lehet még részt venni a Foglalkozása gyanús / a Csukás-univerzum nyomában című előadásokon. A háromrészes sorozat Csukás István írói pályáját járja körbe a múzeumi gyűjteményhez kapcsolódva. A Pom Pom meséi és a Keménykalap és krumpliorr történetek szerzőjéről az is kiderül, hogy milyen nagyszerű melankolikus verseket írt, és milyen más műfajokban alkotott még, mindezt pedig Horváth Kristóf Színész Bob előadásában hallgatjuk meg.

Galéria

A PIM munkatársai és a szervezők mindent megtesznek azért, hogy “kihozzák a múzeumot a napra”, a nyári meleget kihasználva sétáljunk be mi is egy jó hangulatú, kerti kultúrfröccsre.

Friss hírek