Vidra Bernadett |  2023. augusztus 31.

János Vitéz előadás a Szennai Skanzenben

Színpadra állítja a János Vitézt a Bárdudvarnoki Színház szeptember 2-án, 16:00 órától a Szennai Skanzenben. A gyerekekből álló társulat Varga Zsuzsa, Kossuth-díjas színművész rendezésében mutatja be Petőfi elbeszélő költeményének színpadi változatát.

Az idén 13 éve működő színitanoda immár több magyar klasszikust is feldolgozott. A János Vitézen kívűl korábban előadták a Ludas Matyit, az Egri csillagokat és a Légy jó mindhalálig című műveket. Az 2023-as emlékévben a “Van közünk egymáshoz” Alapítvány szervezésében, Petőfi 200 Ideiglenes Kollégiuma Támogatásával hozzák el az ingyenesen megtekinthető darabot a Szennai Skanzenbe és a Kadarkúti Művelődési Házba.

 

A Bárdudvarnoki Színház tulajdonképpen egy nyári színitanoda, ahol a szünidő beköszöntével minden évben előadnak egy színdarabot az egész falu közreműködésével. A kezdeményezés Varga Zsuzsa színművésznő vezetésével már évek óta nagy sikernek örvend. A fiatalok minden évben alig várják a következő rendezést, amit a bárdudvarnoki Faluház aljában lévő fedett-nyitott térben adnak elő. A Petőfi emlékév alkalmából a társulat ismét elővette a János Vitézt, amelyet teljesen újragondolva, a mostani szereplőkhöz igazítva, sok élő zenével és tánccal adtak elő Bárdudvarnokon. A legkisebb szereplő 2, a legidősebb 19 éves az aktuális szereposztás szerint.

Kukorica Jancsit és Iluskát a Rangits testvérpár alakítja, akik között jól működik a testvéri összhang a színpadon. A társulat egyik másik kis művésze, Balázs Ábel szintén János Vitéz bőrébe bújik a pódiumon és édesapjával csatázik, aki egy óriást alakít. A közösségi színjátszás ékes példáját valósítja meg a Bárdudvarnoki Színitanoda a falu lakóival.

írja a Bárdudvari Színház ismertetője

“Fantasztikus látni, ahogy a különböző generációk egymásra hangolódva, jó hangulatban, felszabadultan dolgoznak együtt. Érezzük, ahogy a próbák során még a „problémás”gyerekekben is oldódik a feszültség és lelkesen, koncentráltan teljesítenek. Zsuzsa zseniális szereposztásai már önmagukban is terápiás hatással bírnak, ehhez még társul személyiségéből fakadó, ösztönös jó hozzáállása az emberekhez, a munkához, a darabhoz. Mindenki nagyon szereti, a gyerekek a „tűzbe mennének” érte. Volt olyan gyerek, aki a nyaralásáról lemondott, csakhogy részt vehessen a darabban.”

A közel egy órás darab folyamán a zenekar, a korhű jelmezek és a gyerekek színészi játéka kíséri végig a közönséget Petőfi János Vitézének helyszínein. Az idei előadást vastaps kísérte Bárdudvarnokon, így aki még nem látta szeptember 2-án Szennán, azt követően meg Kadarkúton megtekintheti.

Galéria