Vidra Bernadett | 2023. augusztus 30.

Hangverseny Petőfi, Madách és a Hymnus 200 éves jubileumának tiszteletére

Zenés irodalmi esttel, hangversennyel tisztelegnek Petőfi Sándor, Madách Imre és a magyar Hymnus születésének 200. jubileuma előtt a felvidéki Losoncon. Az idei év a magyar kultúrális élet szempontjából különleges jelentősséggel bír. A 2022/23-as esztendő az 1923-ban született Petőfi Sándor bicentenáriuma, ezzel együtt január 21-én Madách Imre, Az ember tragédiájának szerzője is 200. születésnapját ünnepelte és erre az évre esik a magyar Hymnus születésének 200 éves jubileuma is. A hármas évforduló méltó megünneplésére egy nagyszabású zenei produkcióval készülnek a losonci zsinagógába meghívott ének- és előadóművész vendégek, szeptember 2-án, 18:30-tól 20:00-ig.

Petőfi Sándor így ír az est helyszínéül szolgáló városról:

„Losoncon egy hetet tölték. Dicsőséges eszem-iszom világ volt… egyébiránt szellemi élvezetek nélkül sem szűkölködtem; mert Losoncon sok lelkes barátom és sok kedves leányka van.

A Föl hazám, föl nemzetem, magyar nép! – címet viselő hangversenyen Petőfi Sándor, Madách Imre és Kölcsey Ferenc életművének meghatározó alkotásai lesznek hallhatóak. A 19. századi irodalom és zene találkozása hatja át az előadást. A reformkor költőgéniuszainak szavait, a magyar polgárosodás időszakának kiváló hazai zenemestereinek művei kísérik majd az est folyamán. Olyan méltán híres komponisták dallami csendülnek fel mint Liszt Ferenc, Mosonyi Mihály, Erkel Ferenc, Egressy Béni vagy Rózsavölgyi Márk.

„Sokszor halljuk a pszichológiában, hogy mennyire fontos az önismeret. Ez nem csak egyéni szinten igaz, hanem a társadalom szempontjából is értelmezhetjük. Ebben nyújtanak hatalmas segítséget a múlt században ék versei és művei. A megismerés alatt nem csak arra gondolok, hogy milyen stílusban, milyen hangokat írtak a szerzők, hanem arra is, hogy ezáltal milyen érzelmi világba engednek betekintést. Amit akkor ők papírra vetettek, az ma mit mond az itt és most pillanatában nekem és nekünk mint társadalomnak.Ugyanaz a mű ma jelenthet számomra egy végtelen igazságot, de holnap lehet, hogy pont az ellenkezőjét. Éltessük, hallgassuk és szólaltassuk meg ezeket a műveket, mert ezek kimeríthetetlen források.” – nyilatkozta az est egyik fellépője, Zajkás Boldizsár énekművész.

 

Közreműködik:

Szent Korona Kórus

Dálnoky Annamária – szoprán 

Híves Boglárka – szoprán

Zajkás Boldizsár – basszus 

Kósa József – zongora

Csábi István – Madách-díjas előadóművész

 

Vezényel: Molnár Ottó, Pászti Károly

 

Időpont: 2023. szeptember 02. – Losonc/Szlovákia, Zsinagóga, 18:30