Vidra Bernadett | 2023. szeptember 14.

„Petőfi zseniális költő volt és külön szimpatikus benne, hogy szerette az életet." - Pély Barnával beszélgettünk

Pély Barna a magyar könnyűzenei élet meghatározó szereplője. A Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett, Artisjus díjas énekes- zeneszerző- és előadóművész frontembere és gitárosa volt a United zenekarnak, akikkel számos díjnyertes daluk született. 2010-ben Fejér megyei Príma Primissima díjat kapott akkori együttesével 10 éves zenei munkásságáért. Leginkább a blues műfajában találta meg önmagát habár zenei stílusában a rock, a soul, a funk és a pop stílusjegyei is megtalálhatóak. Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a zenész egy turné keretén belül ellátogatott az Egyesült Államok keleti partjára, ahol többek között általa megzenésített Petőfi versekkel is fellépett magyar és idegennyelű közönség előtt. A utazást egy egész albumnyi megzenésített Petőfi költemény fogja követni idén szeptemberben. A turnéról, a Petőfi albumról és a versmegzenésítés kihívásairól beszélgettünk Pély Barnával.

Forrás: Hevesi Norbert

1. Honnan származik a Petőfi album ötlete? Milyen érzés volt belevágni egy ilyen album készítésébe?

Legelőször 2018-ban zenésítettem meg néhány verset egy március 15-i rendezvényre, ami Indonéziában a jakartai Hard Rock Cafe-ban került megrendezésre. A Petőfi emlékévben, 2023-ban egy díjátadó kapcsán újabb felkérésre további költeményekhez is komponáltam zenét, így közelebb kerültem egy teljes Petőfi verseken alapuló zenei anyag megalkotásához. A munkafolyamat alatt úgy éreztem, hogy egy olyan stílusban tudom meghangszerelni a megzenésített verseket, ami nagyon közel áll hozzám, ezért célommá vált egy teljes lemez elkészítése.

2. Hogyan éli meg a folyamatot? Milyen kihívások vannak jelen egy ilyen zenei projekt megvalósításában? 

Elsősorban nem szeretném megzavarni a versek alapvető üzenetét vagy ritmusát. Nyilván ez komoly kihívás, mert minden versnek van saját értelmezése, de bízom benne, hogy az én ötleteim tetszeni fognak a közönségnek.

3. A Petőfi 200 emlékév keretében 2023. június 3-7. között az Egyesült Államok keleti partján turnézott, ahol számos városban fellépett, játszott magyar és külföldi közönségnek is. A záró koncertre egy washingtoni blues bárban került sor, ahol megzenésített Petőfi verseket is előadott. Milyen volt a külföldi/vegyes közönség reakciója? Egy előadóművész számára miben más egy ilyen közönség előtt játszani? 

Sokat játszottam már idegen ajkú vagy vegyes közönségnek Indonéziától az USA-ig. Mindig próbálok kialakítani egy erős kommunikációt a hallgatósággal a zene törzsi jegyeit kiaknázva, mint például éneklés a közönséggel együtt. Ez megadja az alaphangulatot. A washingtoni blues bárban könnyű dolgom volt, hiszen alapvetően a blues műfajában találtam meg önmagam a zenész társadalomban az 1990-es évek közepén. Számos angol nyelvű dalom van ebben a stílusban és Washingtonban is könnyen megtaláltam a hangot a közönséggel. A magyar dalok jelentését pedig elmagyaráztam nekik röviden angolul és így nagyon élvezte a hallgatóság.

Forrás: Hevesi Norbert

4. Mit gondol hogyan tudja a zene nyelve közelebb hozni a közönséghez Petőfi Sándor költészetét? Hogyan hat egymásra vers és zene? 

Szerintem Petőfi költészetét mindenki ismeri és szereti. Ebben az esetben olyan verseket választok, amiknek nem csak a tartalmával, de a ritmusával is tudok azonosulni. Így a vers és a zene erősítik egymást.

5. Önnek mit jelent Petőfi alakja, személyisége és melyik a kedvenc Petőfi verse?

Petőfi zseniális költő volt és külön szimpatikus benne, hogy szerette az életet. Hozzám az 1848-ig írt versei állnak közelebb, mint például a „Szeptember végén”, de a forradalmi költészetét is nagyra tartom. Tinédzser koromban a „XIX. század költői” volt a kedvenc versem tőle.

6. Ön szerint milyen hatása lesz ennek az albumnak a magyar könnyűzenei életre? 

Ha valami változást hozhat, akkor az az, hogy még többen gondolnak arra, hogy dalként dolgozzanak fel verseket. Már eleve sokan hozzányúltak magyar versekhez. Komoly produkciók alapulnak ezen a koncepción. A cél minden ilyen produkcióval és lemezzel az, hogy a kulturális értékeink stabilan és hosszútávon fennmaradjanak egy állandóan változó világban. 

Galéria