Vidra Bernadett | 2023. szeptember 28.

Petőfi-mellszobrokat avattak három Vajdasági településen

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ és a Magyar Nemzeti Tanács nyilvános pályázatot hirdetett Petőfi-mellszobrok köztéri felállítására olyan vajdasági településeken, ahol a Nemzeti Dal költőjének még nincs szobra vagy emlékhelye. A Nemzeti Kulturális Alap, Petőfi 200 Ideiglenes Kollégiuma támogatásával megvalósuló projekt keretében, három Vajdasági település, Kishegyes, Kúla és Törökfalu közterei szépültek Petőfi-mellszobrokkal 2023 júliusában.

Forrás: https://www.vm4k.org.rs/

A Petőfi-mellszobrok köztéri elhelyezése a MOZDULJ! PETŐFI! a Petőfi 200 vajdasági programsorozat keretein belül valósult meg. A szobrokat Szilágyi László vajdasági szobrászművész készítette.

Július 29-én leplezték le a kishegyesi Petőfi-szobrot. Az alkalmi műsor mellett beszédet mondott ifj. Juhász Bálint, Kishegyes Képviselő-testületének elnöke, a VMSZ Intéző Bizottságának elnöke. Ugyanezen a napon átadták a kúlai Petőfi-mellszobrot is. Az ünnepi szentmisét követően alkalmi műsor várta az egybegyűlteket, valamint beszédet mondott Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Július 30-án Törökfalun is felavatták Petőfi-mellszobrát a Százszorszép Művelődési Egyesület épülete előtt. Az ünnepélyes szoboravatón Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke köszöntötte az egybegyűlteket. A leleplezést követően Virág György színművész megkoszorúzta a szabadság költőjét ábrázoló szobrot.

A szoboravatások előtt sor került szentmisére, a MOZDULJ! PETŐFI! programsorozat szoborpályázatára benyújtott kisfilmek vetítésére és a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ és a Magyar Nemzeti Tanács képviselőinek ünnepi beszédére. 

 

Az ünnepélyes átadók nyitottak voltak minden érdeklődő számára.

Galéria