Vidra Bernadett | 2023. szeptember 18.

Zenés előadással ünnepli az Erkel Színház Petőfi és Szendrey Júlia kapcsolatát

Koncertszínházi produkciót mutat be az Erkel Színház 2023. október 21-én. A Szabadakarat>>>> címet viselő előadás a kortárs zene és színház eszközeivel járja körül Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szerelmét, közös életét a pop-rock, alternatív zene és az újhullámos rap stílusjegyeinek bevonásával. A Petőfi Sándor bicentenáriumi emlékévben az idén tízéves TulipánTündér Produkció a MySpace Produkcióval együttműködve viszi színre a darabot, a Nemzeti Kulturális Alap és a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával.

A produkció Petőfi és Szendrey Júlia kapcsolatát helyezi középpontba. A magyar reformkor első „celebpárjának” számító főszereplők bemutatásán keresztül a készítők a polgárosodás hazai kultúráját is megidézik. Az előadás szeretné közelebb hozni a nézőkhöz azt is, hogy 200 évvel ezelőtt az emberek hogyan öltözködtek, gondolkodtak a világról, a szabadságról és a hazafiasságról.

 

A darab emellett Petőfi személyiségének megfogható részét is kidomborítja. A Szabadság, szerelem azon izgága, útkereső költőjével találkozhat a néző, aki ugyanúgy kereste az identitását mint egy mai huszonéves. A mindössze 26 éves családapa lelkének meghatározó dilemmája is előtérbe kerül, hogy vajon karddal vagy tollal szolgálhatja-e jobban a hazát a fiatal, gyenge fizikumú Petőfi Sándor.

A három idősíkon, különböző helyszíneken játszódó produkció a készítők szerint sokkal közelebb áll a 21. század fiataljainak generációs kultúrájához, az Instagram és a Tik Tok videók tempójához és képi világához. A prózai rész női főszerepét Staub Viktória alakítja, Petőfi szerepében pedig Tóth Mátyást hallhatjuk. A darab énekes részének Júliája, a Blahaluisiana együttes frontembere, Schoblocker Barbara lesz, Petőfi pedig Ember Márk hangján szólal meg.

 

A produkció különlegessége, hogy a történetmesélésben részt vesz egy közismert fiatal rapper, AKC Misi (Vellinger Mihály) és Filo (Fuchs Benjamin), magyar underground zenész is, akik közreműködésükkel színesítik a darabot.

 

Az alkotók a változatos, könnyűzenei stílusokkal fűszerezett koncertszínházi előadás műfaján keresztül szeretnék a most felnövő generációhoz is közelebb hozni Petőfi Sándor és Szendrey Júlia alakját, úgy mint földközeli, érző, emberi karaktereket.

 

Szabadakarat>>>> október 21-én és 22-én 15 és 19 órakor lesz látható az Erkel Színházban.