Vidra Bernadett |  2023. október 10.

Rockos-bluesos Petőfi-koncert Hargita megyében

Ferenczy György zenész régóta vallja magát Petőfi-hívőnek. Saját bevallása szerint gyerekkorában kedvelte meg a költőt és ez a hév odáig vitte, hogy 2006-ban a Rackajammal együtt egy közös Petőfi-albumot jelentettek meg, a költő tizennégy versével, köztük a Falu végén kurta kocsma, a Szeptember végén és A természet vadvirága című költeményekkel. Azóta számos egyéb verset is megzenésített már saját csapatával, az 1ső Pesti Rackákkal és eközben sikerült belülről is megismernie a szabadság költőjének világát. 2023. október 10-én, 17.30-as kezdettel, a csíkdelnei Csűr vendégházban ebbe a folyamatba engedett bepillantást közönségének is, egy olyan produkció keretein belül, ahol a magyar kultúra és a rock’n’roll szeretetére irányult a fókusz. A koncert előtt Ferenczi György megnyitotta Csomortáni Gál László képzőművészeti kiállítását is.

 

Idén márciusban Ferenczy György addig sosem hallott formában egy nagyszabású verskoncerttel ünnepelte a Petőfi bicentenáriumot, a Modern Art Orchestra és vendégelőadók közreműködésével. Ezzel a produkcióval büszke tulajdonosai lettek a Petőfi zenei díj az „Év koncertje” 2023 elismerésnek. A költő verseinek megzenésítési folyamata és a Petőfi-album készítése felért egy irodalmi, önismereti utazással a zenész számára.

 – mesélte a zenész a Magyar Nemzetnek.

„Közben jöttem rá, hogy a beszélt nyelv szintjére kell visszabontani ezeket a verseket ahhoz, hogy hitelesen előadhatók legyenek. Így mielőtt felénekeltem volna őket, az összes verset hangosan felmondtam a tükör előtt – Petőfi sorai ugyanis nem tűrik a modorosságot és a manírokat, valamennyit lerugdossák magukról. Azért kellett a tükör, hogy észrevegyem és hátrahagyjam a sajátjaimat.”

A Petőfi versek újrafelfedezésének zenei élményét szeretné megosztani minél több emberrel, így 2023. október 10-én a Hargita megyei Csíkdelnén is előadták a blues és rock zenével fűszerezett, Petőfi szövegeire épülő produkciót.

 

„Amikor összeolvad a magyar kultúra, és a rock’n’roll forradalom szeretete. Így fér össze a kalotaszegi hajnali Petőfi és Gérecz verseivel, illetve Hendrix zenéjével. A rendkívül energikus produkció mosolya bearanyozza a velük töltött tartalmas, információban, és humorban gazdag estét!” – írta a program ismertetője.

A számos nagy sikerű projekt ellenére a zenész azt is elárulta, hogy idén nem jelentkeznek újabb Petőfi-albummal, mert nem szeretnének üzletet csinálni a költő műveiből.

„Úgy gondoljuk, nem használhatjuk üzleti, kereskedelmi célokra a műveit, mert megbosszulná magát a dolog”nyilatkozta a zenész a Magyar Nemzetnek.

 

Így a növekvő számú megzenésített verseket már csak a koncerteken hallgathatják az érdeklődők. Érdemes tehát figyelni hol lépnek fel Ferenczy Györgyék, mert kevesen tudják olyan átéléssel játszani Petőfi verseit, mint a zenész, aki így vall magáról: “budapesti gyerek vagyok, szeretem ezt a várost, ezért is tetováltattam a jobb kezemre Budapest térképét egy Petőfi-portréba foglalva.”

 

 

Az idézetek forrása:

https://magyarnemzet.hu/kultura/2023/07/petofi-es-a-jol-sikerult-new-orleans-i-funk

Regényi Huba interjúja 2023.07.04

 

A csíkdelnei esemény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre, és a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert hálózat program keretében valósul meg.

Galéria