Vidra Bernadett | 2023. október 13.

Az aradi vértanúkra emlékeztek Petőfi szülővárosában

2023. október 6-án Kiskőrös városa is megemlékezett az 1848/49-es szabadságharc hős tábornokairól. Az esemény 18 órakor kezdődött a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum kertjében lévő Aradi Emlékfalnál, ahol az aradi tizenhárom hős arcképe látható.


Az emlékműsort a hagyományoknak megfelelően a KSZC Kiskőrösi Wattay Technikum diákjai adták Májer-Gubán Dóra Rita és Kardos Bence felkészítő tanárok útmutatásai alapján. Az emlékfal előtt Dr. Kedves Gyula ezredes, történész, a hazai könnyűlovasság legjobb ismerője mondott emlékbeszédet. Ebben kiemelte, hogy noha más népek története is bővelkedik nehéz, tragikus időszakokban, egyik nemzet identitásának sem vált oly szerves részévé a saját szabadságharcuk leverése és megtorlása, mint nekünk, magyaroknak.

Az emlékbeszéd után a rendezvény résztvevői tiszteletük jeléül virágokat és mécseseket helyeztek el a tábornokok portréi előtt. A megemlékezés ezután az „Oh huszár, huszár! te vagy a magyar szemefénye” című időszaki kiállítás megnyitójával folytatódott. A rendkívül gazdag eredeti litográfiákból, kéziratokból, könyvészeti ritkaságokból összeállított tárlat Prof. dr. Hermann Róbert történész, valamint Dobák Géza és Krámer Iván magángyűjtők saját anyagából állt össze. Dr. Kedves Gyula kiemelte: ezen a kiállításon mindent meg lehet tudni a világszerte híres könnyűlovasságról, a magyar huszárságról és annak legismertebb vezetőiről. Ezen kívűl a több mint nyolcvan litográfia bemutatja az 1848/49-es szabadságharc valamennyi csatáját, ütközetét, a nagy presztízsű, képzett lovaskatonák öltözetét, rendszabályait is. Ily módon alkalmas rendhagyó történelem órák megtartására, a témában való nagyobb elmélyülésre.

A rendezvényt a Konferenciák az Országgyűlési Múzeumban sorozat könyvbemutatója zárta, a jelenlévők dedikáltathatták a köteteiket. Petőfi Sándor szülővárosának rendezvénye Kiskőrös Város Önkormányzata, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum és a Krámer Alapítvány szervezésében valósult meg. Az időszaki tárlatot Krámer Iván magángyűjtő és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum dolgozói rendezték. A kiállítás 2023. december 15-ig tekinthető meg.

Galéria