Vidra Bernadett | 2023. október 17.

A költő szülővárosának élő Petőfi-kultusza – Lezárult a Petőfi200 emlékév programsorozata Kiskörősön

A 2022/23-as év a magyar Országgyűlés döntése alapján a 200 éve született Petőfi Sándornak állít emléket. A jubileumi évforduló méltó megünneplésére külön forrásokat is biztosított a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi200 Ideiglenes Kollégiumának pályázati rendszere. A Petőfi200 programsorozat keretén belül országszerte számos rendezvény valósult meg. Az emlékévben kiemelt szerepet töltött be a költő szülővárosa, Kiskőrös. A Petőfi bicentenárium alkalmából számos szakmai és népszerűsítő program, több napos rendezvény és innovatív fejlesztés valósult meg Kiskőrösön. A programsorozat szervezésében Kiskőrös Város Önkormányzata mellett részt vettek a város oktatási és kulturális intézményei, civil szervezetek, cégek és magánemberek annak érdekében, hogy a szülőváros méltó módon rója le tiszteletét nagy szülötte emléke előtt.

A Petőfi-emlékév záró rendezvényét 2023. október 17-én kedden, a Petőfi-szülőház megnyitásának 143. évfordulóján tartották. Az ünnepségen minden korosztály megtalálta a számára érdekes programpontot; a szervezők fő célja az volt, hogy az egész város együtt ünnepelje Petőfi Sándor örökségét, kiállva ezzel a helyi Petőfi-kultusz mellett.

 

A helyi általános iskolások Petőfi ismereti és helytörténeti vetélkedőn mérhették össze tudásukat a Petőfi Sándor Városi Könyvtár szervezésében. A Kiskőrösi hétpróba számos helyszínen érdekes és kreatív feladatokkal várta a kis létszámú gyermekcsapatokat. Ezen kívül a fiatalok szórakoztatására érkezett Kiskőrösre Bács-Kiskun vármegye ember alakú robotja, Pepper, aki szívesen beszélgetett a kisdiákokkal Petőfi Sándorról.

A rendezvényen elkészült a költőt ábrázoló óriás legó is, amelyet több osztály közösen épített. Ezen kívűl a középiskolás diákok ellátogattak a Jövendölés című színházi, illetve a Szabadság, szerelem című zenés előadásra a Petőfi Sándor Művelődési Központban.

 

A délután folyamán sajtótájékoztató keretén belül Rideg László, Bács-Kiskun Vármegye Közgyűlésének elnöke, Domonyi László, Kiskőrös polgármestere, Szedmák Tamás, Kiskőrös alpolgármestere, Kispálné dr. Lucza Ilona, az Országos Petőfi Sándor Társaság elnöke, valamint Dr. Filus Erika, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója beszélt az emlékévben megvalósult programokról. A sajtótájékoztató alatt sor került testvértelepülési szerződés aláírására is a szicíliai Noto város képviselőivel.

 

A Petőfi Műfordítói Szoborparkban új, modern stílusú emlékkaput avatott Kiskőrös a Petőfi-bicentenárium tiszteletére, majd Tóth Péter Lóránt versvándor, a „Toldi írójához elküldöm lelkemet…” című előadását hallgatták meg a vendégek. A Petőfi és Arany levelezését feldolgozó előadás után a versvándor gyalogszerrel elindult Arany János szülőfalujába, Nagyszalontára. A kiskőrösi diákok egészen a város határáig kísérték a fiatalembert.

 

Az emlékév jelképes lezárása alkalmából Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Domonyi László polgármester és Dr. Filus Erika múzeumigazgató közösen ültettek el egy tölgyfát a szülőház kertjében.

A záró megemlékezés 16 órakor kezdődött. Domonyi László polgármester köszöntője után ünnepi beszédet mondott Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár, Rideg László, Bács-Kiskun Vármegye Közgyűlésének elnöke és Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója.

 

A megemlékezésen közreműködött Kiskőrös Város Fúvószenekara, Bánföldi Szilárd színművész, a „Mi Petőfink”– (aki a költő bőrébe bújt az emlékév ideje alatt Bács-Kiskun vármegyében), Tímár Sára és zenész barátai és Dormán Viktor szavaló. A megemlékezés végén a résztvevők megkoszorúzták Petőfi Sándor szülőházát.

Galéria