Vidra Bernadett / 2023. november 22.

Konferencia a Petőfi korabeli gazdálkodásról

Tudományos konferenciát tartottak Gödöllőn a reformkori gazdálkodásról 2023. november 22-én, 13.00 órától. Az idén tizenegyedik alkalommal megszervezett Országos Uradalomtörténeti Konferencia az „Allodiális gazdálkodás Petőfi korában” –  címet viselte, helyszínéül a gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem(MATE) Szent István Campus, Rektori Díszterme szolgált.

A konferencia a MATE és a Magyar Uradalomtörténeti Társaság közös szervezésében valósult meg és témaválasztásukkal a 200 éve született Petőfi Sándor előtt tisztelegtek. Az esemény vezérfonala a reformkor nagybirtokainak gazdálkodása volt. A részvevők bepillantást nyerhettek az 1849. április 11-i „Áprilisi törvények” kiadása után felbomló feudális világ jellemzőibe, a hanyatló, átalakuló rendi társadalom világába és közösen gondolkodhattak a Petőfi által is áhított változásokról, átalakuló rendszerről és ennek hatásáról a későbbi magyar gazdaságra.

A 12 pont szavaival élve, a konferencia feltérképezte, hogy hogyan valósult meg az „Urbéri viszonyok megszüntetése”. A rendezvényen a szervezők bemutatták a hazai uradalomtörténeti kutatások aktuális helyzetét, a résztvevők megismerkedhettek a hazai agrártörténet-írás jelenlegi állapotával, valamint bemutatkoztak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem oktatói és kutatói is. A konferenciára lehetőség volt előadóként is jelentkezni, illetve minden érdeklődőt szeretettel vártak. A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap, Petőfi200 Ideiglenes Kollégiuma támogatásával valósult meg.