Vidra Bernadett / 2023. november 29.

Petőfi és Arany barátsága leveleiken keresztül

A magyar irodalom leghíresebb barátságát mutatta be az Arany és Petőfi címet viselő színpadi játék Jászkarajenőn. A Siposhegyi Zsolt és Plaszkó Bence előadásában megelevenedett produkcióban a két költőóriás levelein, versein keresztül kerülhetünk közelebb kettejük bizalmas, szoros baráti viszonyához.

 

Petőfi 1847 februárjában írt először levelet Arany Jánosnak, a Toldi írójának és attól kezdve a Nemzeti dal költőjének haláláig folyamatosan leveleztek. Barátságuk rövid két éve alatt nagy hatással voltak egymásra, amit leveleik bensőséges hangulata is alátámaszt. Petőfit lenyűgözte a Toldi, és ennek hangot ad levelében, amihez verset is küldött a nagyszalontai születésű költőnek.

írta Petőfi Aranynak

“Toldi írójához elküldöm lelkemet

Meleg kézfogásra, forró ölelésre! … Olvastam, költőtárs, olvastam művedet,

S nagy az én szívemnek ő gyönyörűsége.”

Az életrajzból azt is tudjuk, hogy Petőfi és Arany többször találkoztak személyesen, erdélyi tartózkodási alatt Petőfi számos alkalommal vendégeskedett feleségével és fiával együtt is az Arany családnál Nagyszalontán. Petőfi verset is címzett Arany Lacinak, költőbarátja kisfiának. A Toldi szerzőjét is megérintették Petőfi csodálattal átitatott sorai, levele tanúsága szerint ő is erősen érezte a rokonlelkűséget.

írta Arany Petőfinek

“Most, mintha üstökös csapna szűk lakomba, Éget és világít lelkemben leveled:

Ó mondd meg nevemmel, ha fölkeres Tompa, Mily igen szeretlek Téged s őt is

veled.”

A Siposhegyi Zsolt és Plaszkó Bence színészek által tolmácsolt előadásban a két költőtárs minden fontosabb levélváltása helyet kapott, de egy-egy részletet szinte mindegyik írott üzenetváltásból hallhattak az esemény résztvevői..

 

A darabot Linka Ágnes előadóművész, kulturális szerkesztő- műsorvezető, a Magyar Rádió irodalmi szerkesztője rendezte. A bemutató időpontja 2023. október 11. 18.00 óra, helyszíne a Jászkarajenői Petőfi Művelődési Ház és Könyvtár volt.

Az előadás itt megtekinthető!