Vidra Bernadett / 2023. november 30.

Petőfi Sándor a székesfehérvári bélyegeken

Rendhagyó bélyegkiállítást láthattak az érdeklődők a magyar koronázó városban. A Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör 2023-as kiállítása különleges módon idézte meg a 200 éve született Petőfi Sándor korát és a költő fehérvári kötődéseit. A 4 egykori és 12 fehérvári gyűjtő bélyegeiből összeállított tárlat a költőnek dedikált kiállítási tablókkal tisztelgett Petőfi Sándor öröksége előtt.

Petőfi korát megidéző „48-as huszár” invitálta a járókelőket a „filatelisták” kiállítására az esemény megnyitóján. A Vasutas Országos Közművelődési és Szabadidő Egyesület, a VOKE – Vörösmarty Mihály Művelődési Házban felállított tárlaton 34 keretben 18 tematizált bélyeg-, és képeslapgyűjteményt tekinthettek meg a látogatók. A megnyitón résztvevők megismerhették Petőfi Sándor székesfehérvári kötődéseit dr. Lukács László néprajzkutató előadásában. A költő vándorszínész évei alatt járt a térségben, így Fejér vármegyében több helyszín is őrzi Petőfi emlékét.

 

2023-ban a tárlat kiemelt fókuszában Petőfi Sándor állt. Gruber Nándor, az MH Gábor Áron Bélyeggyűjtő Kör tagjának gyűjteményéből készült tabló teljes egészében a 200 éve született Petőfi Sándornak lett dedikálva. Ezen kívül a változatos tematikájú kiállítási anyag között megtalálhatóak voltak a Hold antikvárium 19. századi Székesfehérvárját bemutató képeslapjai, illetve a Városi Levéltár és Kutatóintézet Petőfiről készült tablója is.

Fotók forrása: https://www.szekesfehervar.hu/

A kiállítás központi koncepciója a hagyaték és a jelenlegi bélyeggyűjtés köre szerveződött. Petőfi Sándor személye mellett különféle, változatos, egyéb témák is megjelentek a tárlat anyagában, valamint a bélyeggyűjtésen kívül a területhez közel álló képeslapok és kisgrafikák gyűjtésének világába is betekintést nyerhettek a látogatók.

 

A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége, a Magyar Posta támogatásával az alkalomra ünnepi bélyegzőt is készített, amelyen a helyi Szent Imre Iskola előtt álló Petőfi-szobor volt látható. A megnyitó egyik kiegészítő programjaként Mórocz István Pro Civitate kitüntetéssel jutalmazott és Mórocz Istvánné Székesfehérvárért díjas könyvkötő mesterek által készített Petőfi 200 emléklapra pecsétet is készítettek.

 

A kiállítás 2023. szeptember 20-tól 23-ig volt megtekinthető.

Galéria