Vidra Bernadett / 2023. december 15.

Petőfiért énekelt az egész iskola – Példaértékű záróünnepség Csíkszeredában

Formabontó záróünnepséggel tisztelgett névadója előtt a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola. Diákok és pedagógusok együtt, egy szívvel énekelték el Szarka Gyula Petőfi dicsérete című dalát a Mikó-vár előtt. Az egész iskolaközösséget összekovácsoló záróünnepség méltó módon zárta az iskola Petőfi bicentenáriumi programsorozatát.

 

Rendhagyó megemlékezéssel búcsúztak az emlékévtől tanárok és diákok Csíkszeredában. A több hetes felkészülést igénylő produkcióban több mint 500 gyerek és 40 pedagógus vett részt.

 

“Nagyon sok olyan tevékenységünk, megemlékezés volt az év folyamán, ami Petőfi nevéhez kötődött, de szerettünk volna valami olyant megmutatni, ami minket jellemez, amivel tisztelegni tudunk Petőfi emléke előtt.” – nyilatkozta László Károly, iskolaigazgató a székelyhon.ro – nak.

A diákokat megszólította az emlékév, lelkesen kapcsolódtak az év során megvalósult tematikus kirándulásokhoz, a különböző vetélkedőkhöz és a záróünnepségen elénekelt dalt is szívesen gyakorolták. A tanulók magyaróráikon elolvasták a dalban szereplő Petőfi verseket, így élő módon tudtak kapcsolódni a produkcióhoz, és büszkén álltak ki, mint a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai.

 

“Büszkék vagyunk rá, és jó érzés, amikor azt látjuk, hogy ennyi gyerek ilyen lelkesen Petőfi emlékéért képes szerepelni, énekelni.” – mesélte az igazgató úr.

Az intézmény a mindennapokban is Petőfi örökségét, üzenetét szeretné közvetíteni az ott tanuló diákoknak és a térség lakóinak egyaránt. A költőhöz hűen azt képviselik, hogy a felvállalt feladat arra kötelez, hogy azt becsületesen végezze el az ember.

“Nem áll távol tőlük Petőfi, és megértették az üzenetét, hogy mit is akar tőlünk, mai emberektől: hogy álljunk ki az elveink mellett, hogy tegyünk meg mindent azért, amit célul tűztünk ki. Örömmel tölt el, hogy sikerült ezt összehozni.” – nyilatkozta Waczel Enikő Mária, az iskola tanítója.

Gratulálunk az iskola példamutató kultuszápoláshoz!

 

(Forrás: Székelyhon.ro → https://szekelyhon.ro/aktualis/petofi-sandor-csikszereda-iskola-dal-miko-var#)

Videó