Vidra Bernadett / 2023. december 28.

Petőfi-szilveszter a költő szülővárosában

Nagy gonddal készül a hagyományos Petőfi-szilveszterre Kiskőrös. A költő szülővárosában a kultuszápolás kiemelt részét képezi az évente megrendezésre kerülő Petőfi-szilveszter, amelyre idén is számos érdekes programmal készülnek a szervezők.

A programokra 12:30-tól várják érdeklődőket a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum néprajzi látványtárába, majd 13:00 órakor a költővel egy napon született egyéves gyermekeknek sorszámozott Petőfi-köteteket, a kiskőrösi identitás egyik fontos szimbólumát adják át.

Az egybegyűlteket Domonyi László polgármester köszönti a múzeum galériájában, Suba Marcell zongora és Suba Dániel trombita zenei szolgálatával egybekötve. 14:00 órától Szigligeti Ede Nőuralom című darabjának nyilvános főpróbáját nézheti meg a közönség, Supka Éva rendezésében, a Petőfi Sándor Művelődési Központban.

 

A megemlékezés 16 órától kezdődik a költő szülőháza előtt egy szavalattal, majd Domonyi László polgármester ünnepi köszöntőjét hallgathatják meg a látogatók. Ezt követően lesz a serleges fogadalomtétel és megzenésített Petőfi-versek meghallgatására is lesz lehetőség, Török Máté verséneklő előadóművész, a Misztrál együttes alapító tagja előadásában. Az ünnepi szónoklatot Prof. dr. Csikány Tamás történész, ny. dandártábornok tartja.

 

A szilveszteri serleges fogadalomtétel értelmében a város egy Petőfi-bronzszobor felállításával koronázza meg a bicentenáriumi ünnepségsorozatot. Dr. Feledy Balázs művészettörténész méltatja Tóth Dávid szobrászművész alkotását. A szobor ünnepélyes leleplezése után a programsorozat 17:00 órától Arató Lóránd evangélikus igazgató lelkész évzáró áldásával folytatódik, majd az egybegyűltek megtekinthetik Petőfi Sándor eredeti keresztelési anyakönyvét.

 

Ezt követően 18:00 órától lehetőség nyílik megtekinteni Szigligeti Ede: Nőuralom című darabját, a Szilveszter Társulat előadásában. 20.00 órától reformkori nagyjaink kedvenc ételeiből készült ünnepi vacsorával zárul az este a Hagyományok Házában.

 

A Petőfi-szilveszter hagyományőrző programjai nyilvánosak és ingyenesek, a vacsorán előre megváltott vacsorajeggyel lehet részt venni.

 

Látogassunk el Kiskőrösre, és kezdjük 2024-et Petőfivel!