Vidra Bernadett | 2023. december 21.

Petőfi ritmusa – A költő megszólal a kortárs könnyűzene nyelvén

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából 2023-ban a Petőfi Kulturális Ügynökség könnyűzenei pályázatot hirdetett Felhők címmel. A projekt a kortárs könnyűzene nyelvén szeretné népszerűsíteni a 19. századi magyar társadalom egyik legismertebb közszereplőjének alkotásait. A felhívásra több mint 700 zenész küldte be munkáját.

A beérkezett közel 700 alkotásból, 650 felelt meg a kiírásnak, ezek közül a zsűri 200 alkotást tartott elismerésre érdemesnek.

Hatalmas sikernek örvendett a kezdeményezés, szinte a teljes hazai könnyűzenei világot megmozgatta a Petőfi-versmegzenésítések kihívása. A pályázók között találunk a zenei életbe frissen belépett művészeket és Kossuth-díjas előadókat is. A beérkezett közel 700 alkotásból, 650 felelt meg a kiírásnak, ezek közül a zsűri 200 alkotást tartott elismerésre érdemesnek. A díjazott dalokért 600 ezer forint jutalmat vehettek át a zenészek.

Forrás: kultura.hu

A Felhők pályázatra azok a művészek nevezhettek, akik vállalták, hogy megzenésítenek egy Petőfi költeményt vagy szövegrészletet. A felhívásra minden hazai és határon túli, 18 évnél idősebb magyar előadó jelentkezhetett egyénileg vagy valamely zenei formáció tagjaként. A kiírók ugyanakkor legalább egyéves, igazolható zeneipari múltat, valamint egy, legalább egy évvel korábbi stúdiófelvétel meglétét követelték meg az indulóktól.

Egy nevező akármennyi felvételt beküldhetett, de a szakmai zsűri ezek közül csak három alkotást jutalmazott. Minden könnyűzenei stílusban érkeztek be dalok, illetve voltak olyan előadók is, mint például Pély Barnabás, aki egy egész Petőfi albumot is készített, tele megzenésített versekkel. Az énekes Petőfi lemezéről megjelent korábbi interjúnk itt olvasható.

A nevező előadók a Petőfi200 emlékévben, 200 előre kiválogatott Petőfi versből választhattak. A fő szempontot az előszűrő válogatáson a versek megzenésíthetősége jelentette. Ezt a folyamatot a szépirodalomban is jártas Hrutka Róbert Fonogram-díjas zenész, az Artisjus elnökségi tagja végezte el.

„Alighanem Petőfi Sándor a legjobb példa arra, hogy az úgynevezett magaskultúra és a popkultúra ugyanaz a kultúra. Petőfi kulcsfogalmai, a szabadság és a szerelem a könnyűzene kulcsfogalmai is. Tehát nemcsak a költők, hanem a könnyűzenészek is Petőfi köpenyéből bújtak ki. A pályázatok alapján ezt a magyar popkultúra alkotói érzik is”

– mondta a pályázat kiírását kezdeményező Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Kulturális Ügynökség főigazgatója és az OKSZ jelenlegi elnöke, a kultura.hu – nak.

A pályaművek elbírálását a Petőfi 200 Zenei Kollégium végezte. A zsűri elnöke Tátrai Tibor, tagjai Farkas Wellmann Endre, Dénes Adél, Both Miklós, Szalóki Ágnes, Pásztor Sámuel és Lobenwein Norbert voltak.

 

A felhívással kapcsolatos további információk elérhetők a Petőfi Kulturális Ügynökség weboldalán.

 

Ízelítő a nyertes zeneművekből: