Kiállítás nyílik Petőfi szellemi örökségéről és 1848/49 ereklyéiből Székelyföldön

Az 1848/49-es szabadságharc 175. évfordulója, illetve a Petőfi bicentenárium alkalmából a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy Petőfi emlékezete és az 1848-as ereklyék Háromszéken című kiállításával tiszteleg a költő által képviselt eszmék előtt. A tárlat megnyitóját 2023. március 14-én, kedden 18 órától, Sepsiszentgyörgyön, a Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes kiállítóhelyén, a Lábasházban tartották. A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával megvalósuló kiállításon kiállított ereklyéket a házigazda Székely Nemzeti Múzeumból, a kolozsvári Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeumból, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumból és magángyűjtemények anyagából gyűjtötték össze.

“A bicentenárium alkalmából a kiállításon kiemelt helyet kapnak nemzeti költőnk személyes tárgyai, de lesznek még róla készült litográfiák, illetve megismerkedhetünk székelyföldi látogatásának részleteivel is.”

Petőfi Sándor maga is járt Székelyföldön, illetve Bem tábornok seregében harcolva a segesvári csatát követően tűnt el. A mindössze 26 évet élt költő szellemi öröksége mind a mai napig meghatározza a magyarok szabadságról alkotott képét. A kiállítási darabok között érdekesség, hogy többek között Petőfi Sándor személyes tárgyait is megtekinthetjük.

 

200 éve született Petőfi Sándor, a költő, forradalmár, hős, huszár, férj és családapa. A bicentenárium alkalmából a kiállításon kiemelt helyet kapnak nemzeti költőnk személyes tárgyai, de lesznek még róla készült litográfiák, illetve megismerkedhetünk székelyföldi látogatásának részleteivel is. Azonban a tárlat fő célkitűzése azoknak a mozgalmaknak a nyomon követése, amelyek a szabadságharc leverése után életben tartották és továbbvitték az 1848-as lelkületet.

A kiállításon megismerkedhetünk a kolozsvári Ereklyemúzeum történetével is, amely  egykor 5000 műtárgyat is őrzött. A gazdag gyűjtemény fennmaradását olyan lelkiismeretes múzeumőrök áldozatos munkájának is köszönhetjük, mint például gróf Esterházy Miguel. Az ikonikus darabok mellett azt is megtudhatjuk, hogy olyan ritkaságok, mint Kossuth Lajos kalapja valamit honvédportrék miként kerültek a múzeumba. A tárlat előzeteséből kiderül az is, hogy Czetz Krisztina pontosan mit írt levelében a múzeumnak, hány évesen nősült meg a legidősebb honvéd, illetve, hogy mik helyett osztotta a Kolozsvári Fűvészkert Bartha Miklós ibolyáit?

 

A tárlat összeállításáért külön köszönetet érdemelnek Dr. Lukács Bence Ákos, Demeter Lajos történészek illetve Mitu Melinda kurátor-muzeológus, aki többek között azt is lehetővé tette, hogy a kolozsvári ereklyék az új kutatás tükrében érkezhessenek Székelyföldre. A tárlat grafikai szerkesztése Szebeni-Szabó Róbert érdeme.


A megnyitó esemény díszmeghívottja Potápi Árpád, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkára volt.

Helyszín: Sepsiszentgyörgy, LábasházIdőpont: 2023. március 14, 18 óraA kiállítás június 18-ig megtekinthető.Szervező: Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy
Partnerek: Székely Nemzeti Múzem, a kolozsvári Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum, Magyarország Főkonzulátusa Csíkszereda
Támogatók: NKA