Vidra Bernadett I 2024. március 5.

Megújult a pápai Petőfi-ház!

Befejeződtek a pápai Petőfi-ház felújítási munkálatai. A költő egykori lakóháza közel 130 millió forintból újult meg és immár látogatóközpontként várja a Pápára látogató érdeklődőket.

 

Petőfi Sándor 1841-42 között élt és tanult Pápán. Itt magyarosította nevét Petrovicsról Petőfire és a városban töltött ideje alatt jelent meg 1842. május 22-én A borozó c. verse az Athenaeum folyóiratban. A költő itt ismerte meg későbbi híres barátját, Jókai Mórt is. Habár nem töltött a városban éveket, Petőfi pápai diákévei mindenképpen meghatározóak voltak személyes kapcsolatai és pályája szempontjából.

200 évvel a költő születése után, a város vezetése és a pápaiak méltó módon szerettek volna emléket állítani városuk egykori híres lakójának, amihez anyagi forrásokat is nyertek.

 

A Terület- és településfejlesztési operatív program keretében mintegy 130 millió forintos vissza nem térítendő támogatásból újulhatott meg a Petőfi Sándor nevét viselő emlékház Pápán.

 

A belső terek kialakításánál a minél autentikusabb látogatói élményt szem előtt tartva arra is külön figyelmet fordítottak, hogy Petőfi Sándor mellett azoknak a reformkori művészeknek és irodalmároknak is emléket állítsanak, akik a városhoz kötődtek életük egy-egy szakaszában.

A Petőfi Sándor utcában elhelyezkedő látogatóközpontban három helyiségben ismerkedhetnek meg az érdeklődők Petőfi Sándor pápai diákéveivel. A korabeli bútorok és diákszoba mellett bemutatásra kerül a költő és festőművész unokatestvére, Orlai Petrics Soma kapcsolata, Petőfi és Jókai barátsága, borozóban töltött pillanataik, a Griff-szállóban működő színjátszás, valamit Petőfi példaképe, Tarczy Lajos tanár. Ezen kívűl azt is megtudhatjuk, hogy Petőfi és kortársai hogyan élték meg Pápán az 1842-es napfogyatkozást.

 

Az új emlékház múzeumpedagógiai korhű óráján a látogatók visszamehetnek az időbe és megtapasztalhatják egy élő tanórán, hogy milyen lehetett az oktatás a 19. század második felében Magyarországon, virtuálisan bejárhatják Pápa azon helyeit, ahol a költő is járt, illetve olvashatják a karrierje elején járó Petőfi itt született verseit is.

 

A Pápai Médiacentrum, A város velünk épül című műsorát visszanézve végigjárhatjuk a megújult emlékház belső tereit és meghallgathatjuk dr. Áldozó Tamás polgármester gondolatait a helyi Petőfi-kultuszról, valamint Rádi Róbert városfejlesztési osztályvezetőt a felújítási munkálatok részleteiről:

 

A megújult emlékház 2024 év elejétől látogatható.

 

Az „Áldott legyen az láng, mely utamra rávilágított” – Reformkori utazás Petőfi városában nevet viselő beruházás a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával valósult meg.

 

Videó