Vidra Bernadett | 2023. augusztus 9.

.

2023 októberében nyit a Kiskun Múzeum megújuló Petőfi Emlékháza

2023 őszére megújul a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Emlékház. Az intézmény ünnepélyes keretek között október 13-án nyitja újra kapuit modern kiállítótérrel és új külsővel, ezen felül megújulnak az épület emléktáblái, az udvaron található Petőfi-szobor és annak környezete is. A Kiskun Múzeumhoz tartozó egység rekonstrukciója a Petőfi-emlékhelyek megújítása – Petőfi 200 Emlékévhez tartozó projekt keretében elnyert támogatással valósul meg. A felújítás részleteiről Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatónője beszélt a Félegyházi Közlönynek.

Kétéves felkészülési idő előzte meg a Petőfi Sándor Emlékház felújítási munkálatait. Az intézmény méltón ápolja szabadságharcos költőnk örökségét, ennek köszönhetően 2022-ben beadott emlékhely felújításra vonatkozó pályázatuk nyertes lett, így infrastrukturális fejlesztésre és kiállításuk megújítására is lehetőségük nyílt a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 Ideiglenes Kollégiumának támogatásával. Jelenleg is folynak a munkálatok az épületben, és zajlik a kiállítás kialakítása is.

 

A tárlat készítőinek alapos munkáját dicséri, hogy a kiállítás összeállítása előtt kérdőíves felmérést is végeztek Petőfi-kultusz Kiskunfélegyházán címmel, amelyben azt szerették volna kideríteni, hogy mit jelent a helyiek számára Petőfi Sándor öröksége. Több mint ötszáz válasz érkezett, amelyek feldolgozása jelenleg is folyamatban van, mert a legizgalmasabb válaszok is helyet kapnak a vadonatúj tárlatban.

Érdekesség, hogy az emlékháznak is van egy nem mindennapi, kalandos története. Az épületet eredetileg egy előkelő bíró építtette a 18. században. Majd a köztes 260 év során több tulajdonosa is volt a háznak és rendszeres átépítéseken esett át. Később aztán államosították és bérlakásokat alakítottak ki benne. 1993-ban az akkori Petőfi Emlékév keretében döntött úgy a városvezetés, hogy berendeznek az épületben egy Petőfi Emlékszobát. Az első lakást tették szabaddá erre a célra. Az emlékszobát egy ideig a város működtette, majd idővel a lakásokat is múzeumi célra hasznosították. Amikor 2013-ban a Kiskun Múzeum átkerült a kiskunfélegyházi önkormányzat fenntartásába, akkor vált tagintézményévé a Petőfi- és a Móra Emlékház is. Innen indult el a Petőfi Emlékház fejlesztésének története.  

 

A mostani felújjítással a 2014-2017 között épült látogatói tereket és kiállításokat megszüntették, és az egész emlékház koncepcióját újragondolták. Összenyitották a termeket, ezáltal egy hatalmas, körbejárható 300 négyzetméteres kiállítási és látogatói teret nyertek. Az infrastruktúra megújításával lesz akadálymentesített mosdó, recepciós pult, pihenősarok és ruhatár is. 

 

Az emlékház megújuló tárlata öt traktusból áll majd. A kiállítótérben a látogatók először az emlékház majd a város történetével ismerkedhetnek meg. A bejáratnál a Szülőföldem című vers üdvözli az érdeklődőket, és ez a költemény a kiállítás egészén végigkísér bennünket. Majd a város történetén keresztül eljutunk a Petrovics család Félegyházán töltött időszakához is. Az egykori mészárszék relikviáiból megtekinthetünk egy stílusosan berendezett enteriőrt is. Az ezt követő szoba a költő életútját dolgozza fel egészen a szülők születésétől 1849-ig, végigvezetve a látogatót az életpálya főbb állomásain és versein.

 

A harmadik terem Kiskunfélegyháza Petőfi köré fonódó kultúráját mutatja be. Megismerhetjük a helyi kultusz mérföldköveit, a szülőhelyhez kötődő kutatásokat, a Petőfi-kutatók munkáját, a Petőfi-szobor történetét, és napjainkig mindent, ami Petőfivel kapcsolatos. 150 évnyi szakmai munkát gyűjtöttek itt össze. Az ezt követő szoba képi emlékeknek és vetítéseknek ad helyet. Itt szinte egy moziélményben lehet része a látogatónak, ahol a költőhöz és a félegyházi kötődéshez, kultuszhoz kapcsolódó videókat, képeket tekinthet meg. A következő szobában A helység kalapácsa című vígeposszal találkozhatunk, hiszen ez a mű is félegyházi vonatkozású. A kiállítás készítői ezt a művet modern megközelítésben, képregényes stílusban tárják a látogatók elé.

 

Majd az utolsó előtti terembe érünk, ahol azok az érdekességek kerülnek elő, amelyek kevésbé ismert tények a költőről. Nem sokan tudják, hogy Petőfi Sándor Shakespeare műveket is fordított, illetve a „Feleségek feleségéről”, Szendrey Júliáról is itt esik szó, aki szintén költő volt, kiválóan beszélt idegen nyelveket és Hans Christian Andersen meséit is Petőfi Sándor felesége fordította magyarra. A tárlat legvégén találjuk a versek termét, illetve az emlékház különlegességének számító fényfestéses térképasztalt is, amely animáció segítségével Petőfi életútjának fontosabb állomásait mutatja be.

 

A megújult Petőfi Emlékház ünnepélyes megnyitója 2023. október 13-án lesz. Azért ezt a dátumot választották, mert 1867-ben ezen a napon avatták fel azt az emléktáblát, amely az épület homlokzatán hirdeti, hogy ott élte gyermekéveit Petőfi Sándor. A megnyitót Petőfieszta néven több napos programsorozat fogja kísérni.

Galéria