Vidra Bernadett | 2023. augusztus 28.

100 év után újra bemutatták a Petőfi-szimfóniát Budapesten

Nagyszabású hangverseny keretében mutatták be Hubay Jenő Petőfi-szimfóniáját a Budapest Kongresszusi Központban, augusztus 27-én, vasárnap, 19:30-as kezdéssel. A bemutatón a művet a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Énekkara, Gyermekkórusa és a Honvéd Férfikar adta elő. A főszerepet a napokban a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetéssel díjazott László Boldizsár operaénekes alakította. Az oratorikus szimfóniát utoljára 1930-ban hallhatta a közönség, amikor ezzel a zenekari művel ünnepelték a Klebelsberg Kunó kultuszminiszter által felavatott debreceni Déri Múzeum létrejöttét. Az 1923-as Petőfi centenáriumi premiert az egész magyarság ünnepelte, a Petőfi-megemlékezések között az egyik legjelentősebb esemény volt az új szimfónia előadása.

„A karmester és a művészek kizárólag a most felújított kézírásos kottára és ösztöneikre hagyatkozhatnak. Kicsit olyan ez, mint a kortárs művek előadása, ahol egy-egy ősbemutató esetében ugyancsak járatlan utakat járunk. Mivel a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek rendkívüli gyakorlata van az originális művek megszólaltatásában, így meggyőződésem, hogy a vasárnapi előadás méltó lesz mind Hubay Jenő, mind Petőfi szelleméhez és fontos útmutató lesz a szimfónia későbbi előadásaihoz is.”

– nyilatkozta az előadás előtt Devich Márton, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezető igazgatója, az MTVA-nak interjúban.

A szimfóniát 1922-ben, a Petőfi Társaság felkérésére komponálta Hubay Jenő, a kor egyik legismertebb muzsikusa. A zeneszerző azért döntött az oratorikus szimfónia műfaj mellett mert ez lehetőséget adott arra is, hogy a zenekari játék mellett a szívéhez oly közel álló költő verseit is meg tudja szólaltatni. A mű végül 1922 végére készült el. Az 1923. február 26-i bemutató kiemelt társadalmi jelentőséggel is bírt, a háború után meggyengült Magyarország azt is meg akarta mutatni
ezzel a világnak, hogy ha politikailag nem is, de a kultúra területén még mindig nagyhatalomnak számít.

„A szimfónia valósággal végigvonul Petőfi életén, fölcsendülnek a költő dalai, amelyek életének valamelyik fordulóját jelzik. Az első tétel a születést, a második tétel a szülőföldet, a harmadik Petőfi szerelmét, Júliát, a negyedik a szabadságharcot, a halált és megdicsőülést ábrázolja” – olvashatjuk a korabeli sajtóban.

Az esemény attól lett nemzetközi jelentőségű, hogy az éppen idelátogató hírességek mellett szinte valamennyi budapesti nagykövetség és konzulátus képviseltette magát. Ezzel összhangban kiemelt figyelmet fordítottak az idegennyelvű közönségre is. Az előadáshoz ötnyelvű, magyar, angol, francia, német és olasz műsorfüzetet nyomtattak a műben megszólaló Petőfi-versek teljes szövegével. Ezen kívül a Szeptember végén című költeményt Jászai Mari angolul, Huszka Nelli franciául, Grill Lola németül és Paulay Erzsi pedig olaszul szavalta el. Ezután Jászai magyarul is elmondta a verset, amelyet a közönség kirobbanó lelkesedéssel fogadott.

A bemutató helyszínének 1923-ban a a Városi Színházat választották (ma Erkel Színház), mivel itt volt lehetőség a kifejezetten nagy előadói apparátus, az énekes szólisták, a megnövelt méretű szimfonikus zenekar és három kórus (vegyeskar, férfikar és gyermekkar) elhelyezésére. A közönség a magyar zenei élet példátlan kapcsolódását is átélhette, amint több száz fővárosi muzsikus együttesen, egyidőben csatlakozott egymáshoz, hogy lerója kegyeletét a költőóriás előtt.

A premier jelentőségét az is növelte, hogy a fővédnökséget vállaló Horthy Miklós kormányzó, József királyi főherceg és Csernoch hercegprímás, valamint gróf Bethlen István miniszterelnök, gróf Klebelsberg Kunó kultuszminiszter, Sipőcz Jenő polgármester és Pekár Gyula, a Petőfi Társaság elnöke is megtisztelte jelenlétével az eseményt.

A Petőfi-szimfónia későbbi előadásai ezután is mindig a magyar kultúra ünneplésének eseményei voltak. 1926-ban Helsinkiben létrejött egy finn nyelvű bemutató, 1928-ban ezt a darabot adta elő a Budapesti Ének- és Zenekaregyesület 150. jubileumi hangversenyén, majd 1930-ban Debrecenben is ezzel ünnepelték a Déri Múzeum avatását.

 

A Petőfi-szimfóniát – Hubay Jenő felújított művét augusztus 27-én, 19:30-tól élőben közvetítette a Bartók Rádió.

 

A mű kottaanyagának felújítása a Magyar Zeneművédelmi Program keretében az NKA támogatásával valósult meg.

Galéria