Vidra Bernadett | 2023. szeptember 12.

Szendrey Júlia-napot tartottak Kiskőrösön

Petőfi Sándor feleségét ünnepelte Kiskőrös. A költő szülővárosában évek óta megrendezik a Szendrei Júlia-napot megemlékezve a költő hitvesének munkásságáról és életéről. A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Kiskőrös Város Önkormányzata és a Krámer Alapítvány 2023. szeptember 8-án egész napos programsorozattal tisztelgett Petőfi Sándor hitvese előtt. A költő és Szendrey Júlia 1846. szeptember 8-án ismerkedett meg Nagykárolyban majd egy évvel később ezen a napon is kötöttek házasságot. Ennek évfordulója alkalmából a kiskőrösiek úgy döntöttek, hogy a Petőfi házaspár évfordulóján róják le tiszteletüket az országban egyedülálló, egészalakos Szendrey Júlia szobor előtt. Az idei megemlékezést Szabó T. Anna költőnő és Gyimesi Emese irodalomtörténész tisztelte meg jelenlétével.

Az esemény 13 órakor kezdődött egy interaktív előadással, ahol Szabó T. Anna osztotta meg gondolatait a kiskőrösi 3-4. osztályos gyerekekkel. A Tatok-tatok kopogtatok című előadás nem csupán Szendrey Júlia személyiségéről, írói munkásságáról szólt a fiatalok nyelvén, hanem az írás, a költészet fontosságáról, a vers szeretetéről és a könyvek mindennapi életünkben betöltött kulcsszerepéről is. Szabó T. Anna saját költői pályájával kapcsolatos érdekességeket is megosztott a diákokkal, naplóírásra, versek készítésére biztatta a jövő generációt. A kiskőrösi Petőfi Sándor Általános Iskola 3.b osztályos tanulói Szendrey Júlia versének közös elszavalásával köszönték meg a költőnő hozzájuk intézett szavait.

Ezt követően a rendezvény 17 órától folytatódott a Petőfi-szülőház udvarán, a Koltóról származó sombokrok alatt. Dr. Filus Erika, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Szendrey-nap a múzeum hagyományos éves programsorozatába illeszkedik, Szendrey Júlia nagy tiszteletnek örvend a kiskőrösiek körében, hiszen a városban található Petőfi feleségének az országban egyedülálló, egész alakos bronzszobra, valamit Júlia az új állandó kiállításokban is hangsúlyosan megjelenik, a kortárs képzőművészeti gyűjteményben is több alkotás ábrázolja a „Feleségek, feleségét”. Az intézmény nagy gonddal óvja a Koltóról – ahol Petőfiék a mézesheteiket töltötték, és ami alatt a költő legszebb szerelmes versei születtek – származó sombokrokat.

 

A rendezvényen Supka Éva, a kiskőrösi Szilveszter Társulat vezetője szavalt és énekelt Szendrey Júlia-verseket, segítve ezzel a ráhangolódást. A köszöntőbeszéd után Szabó T. Anna és Dr. Gyimesi Emese nemcsak Szendrey Júliáról, hanem a róla kialakult és az utóbbi években sokat változott képről is beszélgettek, de körüljárták azt a témát is, hogy hogyan tudott egy nő költőként, művészként érvényesülni a 19. században, hogyan lehetett összeegyeztetni a hivatást a hagyományos női szereppel, illetve hogy mit jelent ma költőnek lenni.

 

A rendezvény zárásaként az előadók írtak a múzeum évfordulós vendégkönyvébe, majd a résztvevőkkel megkoszorúzták Szendrey Júlia kiskőrösi szobrát.

Galéria