Vidra Bernadett / 2023. november 24.

Az ember tragédiája és a modern világ problémái a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Az ember tragédiáját feldolgozó vadonatúj, időszaki kiállítás nyílt a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az álom vége?  – címet viselő tárlattal Madách Imre születésének 200. évfordulóját ünnepli az intézmény. A megnyitóra 2023. november 23-án került sor.

 

Az álom vége? – hangzik a kiállítás címadó gondolata, amely előrevetíti a kiállítás központi témáját. A tárlat Az ember tragédiájának történeti színei közül az Eszkimó szín hangulatát, előzményeit idézi fel. Ebben a színben a Föld szinte élhetetlenné válik, a klíma radikálisan megváltozik és válságba kerül az emberiség fennmaradása is. Madách Imre 160 évvel ezelőtt szinte jövőbelátó váteszként jósolta meg a napjainkban is zajló klímaváltozási párbeszéd kérdéseit.

– mesélte Sidó Anna, a PIM muzeológusa a Magyar Krónikának.

„ …(Madách) egyszerűen az őt körülvevő világra érzékenyen reflektáló ember volt. Saját korában, a 19. század közepén volt egy kis jégkorszak, mely éreztette a hatását, Madáchot pedig ezek a folyamatok elgondolkodtatták a jövő lehetséges irányairól.”

A kiállítás készítői Madách művének vizuális megjelenítése mellett több tudományterület kutatóival együttműködve keresik a választ a Madách által feltett, jelen korunkban aktuális klímaváltozási problémákra.

A tudós alakja Madách drámájában is visszatérő szereplő. A tárlat egyedisége, hogy különböző tudományterületek képviselőivel hallgathatunk interjúkat a problémakörrel kapcsolatban, amelyek új támpontokat adnak a klímaváltozáshoz való viszonyulásunkhoz, miközben Az ember tragédiájának képei kísérnek minket ezen az úton.

Kass János, Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas grafikus rézkarcai szintén a kiállítás különlegességéhez tartoznak, és a művész személyes kapcsolódását is tükrözik a színműhöz. A grafikust annyira megihlette Az ember tragédiája, hogy több sorozatot is készített a drámához, illetve Madách művének gondolatisága más munkáiban is megtalálható.

 

Az illusztrációk egy központi képből és a körülötte látható vázlatrajzokból állnak, amelyeket Kass János később rögtönzött csak a lemezekre. Az ábrázolások egymást kiegészítve tükrözik a Tragédia történeti színeit és Madách saját korát, amelyben a 200 éve született szerző által elképzelt disztópiák valós kérdésekké váltak.

 

Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából az M5 csatornán is megemlékeztek Az ember tragédiájáról.

A tárlatban Kass János grafikái mellett három kortárs képzőművész: Kapoli Márton, Kósa János és Milorad Krstić munkái is láthatóak.

A klímaváltozással kapcsolatos interjúk résztvevői:

 

Gelencsér András légkörkutató, a Pannon Egyetem rektora
Horváth Balázs biológus, Széchenyi István Egyetem
Kőváry Zoltán pszichológus, ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar
Nagy Balázs geográfus, ELTE Természettudományi Kar
Schneider Ákos designkultúra-kutató, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Takács-Sánta András humánökológus, ELTE Társadalomtudományi Kar
Pogátsa Zoltán közgazdász, szociológus, Nyugat-magyarországi Egyetem
Ürge-Vorsatz Diana fizikus, CEU, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi testületének alelnöke

 

Kurátor: Sidó Anna, a PIM muzeológusa
Látvány: Kemény Gyula, PIM
Grafika: Bogdándy Gábor, PIM

 

A kiállítás 2023. november 24-től tekinthető meg, és 2025. január 12-ig nyitva áll majd a látogatók számára.

Galéria