Vidra Bernadett  | 2023. szeptember 7.

200 év Petőfivel – Eredményesen zárult a 2023-as Országos Múzeumigazgatói Konferencia

2023. szeptember 5-6. között zajlott az Országos Múzeumigazgatói Konferencia Visegrádon. Az idén kilencedik alkalommal megrendezett tanácskozáson múzeumi vezetők értékelték a Petőfi 200 tematikus emlékév közgyűjteményi területen elért eredményeit és módszertani tanulságait. A Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 Ideiglenes Kollégiuma a Petőfi örökséget értelmező és új összefüggéseket megjelenítő kiállításokat és programokat támogatott. A Magyar Géniusz Program a vidéki múzeumi kiállítások megújítására, köztük infrastrukturális fejlesztésekre fókuszált, és kutatásokat támogató forrásokat biztosított az intézmények számára. A konferencián emellett a múzeumi vezetőknek lehetősége nyílt megvitatni az intézményi finanszírozás kérdéseit, figyelmet fordítottak a nemzetközi múzeumi világ lehetőségeire és kihívásaira. Egy tematikus blokk keretében áttekintették a kortárs művészetek múzeumi szerepét, beleértve a kiállítások modern, művészeti értéket is képviselő installációs eszközrendszerét. A konferencián panelbeszélgetések keretében lehetőség nyílt megvitatni az egyes témákhoz kapcsolódó kiemelt kérdéseket, és a résztvevők villámbemutatókban prezentálták saját intézményük Petőfi 200-as és a Magyar Géniusz Programban megvalósult kiállításait.

A konferencia első napján, 2023. szeptember 5-én, a résztvevőket Dr. Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese köszöntötte. A miniszterhelyettes asszony beszédében reflektált a Petőfi emlékév jelentőségére és a múzeumok szerepére a Petőfi örökség ápolása kapcsán. Ezt követően Dr. Cseri Miklós, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége elnöke bevezető gondolatai nyitották meg a tanácskozást.

 

Az első tematikus blokkot dr. Csorba László, történész, egyetemi tanár, az MTA doktora nyitotta meg Petőfi Sándort bemutató előadásával. Majd Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója ismertette a magyar múzeumok Petőfi 200 emlékévben betöltött szerepét. Ezt követően a témát panelbeszélgetés keretében is megvitatták, majd sor került a  nyertes intézmények villámbemutatóira.

 

Ennek keretein belül dr. Bereczki Ibolya bemutatta az Országos Közgyűjtemények Szövetségének a Petőfi 200 Emlékévben végzett tevékenységét, a pályázatok segítését, a szakértői testület munkáját, valamint a szervezet megújult honlapját, amely lehetőséget ad a Petőfi 200-as események korszerű felületen történő, aktív kommunikációjára. Ezt követően a Budapesten kívüli és a határon túli nyertes pályázatok is bemutatásra kerültek. Szó esett többek között a győri Petőfi és kortársai kiállításról, amiről korábban az OKSZ honlapja is beszámolt, illetve a Füleki Vármúzeum, A Petőfi körút 200 – A költő szlovák kapcsolódási pontjai a Felvidéken című kiállítás-sorozatának keletkezési körülményeit is megismerhették a résztvevők. A tárlatról készített írásunkat itt olvashatják.

A délután folyamán dr. Csapláros Andrea, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke előadásában előtérbe kerültek a Magyar Géniusz Program módszertani eredményei, majd Dr. Sári Zsolt és Varga Benedek előadása széles kitekintést adott az ICOM új múzeumdefiníciója által felvetett lehetőségekre és feladatokra.  Az előadásokat remekül egészítette ki Kassai Hajnal, a prágai Liszt Intézet igazgatója, és Ron Lustig, az izraeli Magyar Nyelvterületről Származó Zsidóság Emlékmúzeuma vezetőjének prezentációja. 

 

A konferencia második napján a résztvevők egy panelbeszélgetés keretében kérdezhették többek között Vincze Mátét, közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkárt a kormányzat múzeumokat érintő fejlesztési és finanszírozási terveiről. A zárónap következő és egyben utolsó témájaként a résztvevők dr. Fabényi Júlia, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatójának, valamint dr. German Kingának a Moholy-Nagy egyetemi docensének előadását hallgathatták meg a kortárs művészet szerepéről és helyéről a múzeumvilágban. A bemutatót egy utolsó panelbeszélgetés követte majd dr. Cseri Miklós záróbeszédében értékelte a konferenciát, elismerő szavakkal beszélt a tanácskozásról és hangsúlyozta a múzeumi vezetők együttgondolkodásának teremtő erejét, majd köszönetet mondott az előadó múzeumi szakembereknek és a rendezvény lebonyolításában közreműködő kollégáknak.

Friss hírek