Vidra Bernadett | 2023. november 15.

Petőfi200-as tárlat az egyik díjazottja Az Év Kiállítása 2023-nak

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület 2023. november 14-én adta át Az Év Kiállítása 2023 díjakat a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában. A Pulszky Társaság által 2010-ben alapított, évente adományozott kitüntetés célja, hogy a muzeális intézmények kiállításainak újszerűségét, a közönséggel való kapcsolatteremtő és kommunikációs képességét, tudományos felkészültségét és kreativitását jutalmazza. A díjakat dr. Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Múzeumi főosztályának vezetője; dr. Bereczki Ibolya, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület elnöke és dr. Katona Júlia, Az Év Kiállítása bíráló bizottságának elnöke adta át.

Az elismerés két kategóriában osztották ki. A megmérettetésen összesen 23 pályázó szállt versenybe, és 16 kiállítás nyerte el Az Év Kiállítása jelöltje elismerést.  Idén a nyertesek és a dicsérő oklevelet szerzett tárlatok között három Petőfi200 Ideiglenes Kollégiuma támogatásával megvalósult kiállítás is szerepelt. Ezen kívül szintén két Petőfi200-as kiállítás Az Év Kiállítása 2023 Jelöltje elismerő oklevéllel is kitüntettek. Röviden bemutatjuk a nyertes tárlatokat.

 

A 10 millió bekerülési költség feletti kategóriában, Az Év Kiállítása 2023 Jelöltje elismerő oklevélben az Országos Színháztörténeti Múzeum részesült, a Magyar nyelvű színjátszás Petőfi korában 1823-1849  című időszaki kiállításáért.

Fotó: Ferenczy Kriszta

Ez a tárlat négy termen vezeti végig a látogatót, bemutatva a magyar reformkori színjátszást, a vádorszínészek világát és ezek kapcsolódási pontjait Petőfihez. A látogatók képet kaphatnak az első Nemzeti Színház kezdeteiről és az eredeti épület megmaradt darabjait is megnézhetik. Ezen kívül a tárlat interaktív termeiben az érdeklődők kipróbálhatják tehetségüket színészként a korabeli színpadon korhű technikai eszközöket is bevonva vagy egy vándorszínész bőrébe is belebújhatnak autentikus jelmezek segítségével. Petőfi többféleképpen is megjelenik a kiállítás során. A látogatók felfedezhetik a vándorszínészt, a drámaírót, a kritikust és a hősszerelmes költőt is, aki verseivel egy-egy színésznőt is szívesen meghódított volna.

 

A másik Az Év Kiállítása 2023 Jelöltje elismerő oklevelet a Petőfi Irodalmi Múzeum vihette haza, a Költő lenni vagy nem lenni című új, állandó kiállításáért.

 

A tárlat logikája tudatosan törekszik a töredezettség, fragmentáltság élményének közvetítésére. A kiállítás, a tematikus szobákon keresztül úgy szeretné meglepni a látogatókat, mint egy kísérletezésekkel teli Petőfi szöveg. Több Petőfi relikviával is találkozhatnak az érdeklődők, a gyűjteményben szerepel például Szendrey Júlia jegygyűrűje és Petőfi pipája is a kéziratok és a költő életében kiadott kötetek mellett. A tárlat anyagának befogadását interaktív eszközök is segítik, a költő kapcsolati hálóját egy tablettel fedezheti fel a látogató, Az Alföld képmeditáción keresztül szól a befogadóhoz és a mozgásérzékelő falnak köszönhetően a márciusi forradalom résztvevői közé is beállhatnak az érdeklődők.

 

A 10 millió bekerülési költség feletti kategóriában a rangos, Az Év Kiállítása 2023 díjat és az ezt elismerő réztáblát a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum vihette haza a 7 év Petőfi Sándor Emlékkiállítás című, Petőfi Sándor pályaképét egyedi nézőpontból, kreatív módszertani eszközökkel bemutató, kiemelkedően ötletgazdag állandó kiállítása eredményeként. Ez a tárlat Petőfi alkotói pályájának rövid, 1842-1849 közé tehető, 7 éves időszakát mutatja be. Petőfi itt írásai, művei és a korabeli történelmi személyiségek és események szűrőjén keresztül jön közelebb a látogatóhoz. A tárlat egyedi vonalvezetése és remek koncepciója a Petőfi200 emlékévben különösen is kiemelkedővé tette a kiskőrösi kiállítást. A tárlat rendezői arra is külön gondot fordítottak, hogy Petőfi irodalmi pályáját olyan modern technikai eszközökkel, animációkkal, vetítésekkel és hanganyagokkal illusztrálják, amihez könnyen lehet kapcsolódni mai látogatói szemmel.

 

A másik díjazott Petőfi200-as időszaki tárlat, amely dicsérő oklevelet kapott, az Evangélikus Országos Múzeum A mi Sándorunk – Petőfi az evangélikus oktatás útvesztőiben című, Petőfi evangélikus iskolai éveit rendkívül kreatívan, szívmelengetően, részletesen bemutató időszaki kiállítása. A tárlat az ifjú Petőfit állítja a középpontba, akihez az értékes gyűjtemény ritkán látott relikviáin keresztül kerülhettek közelebb a látogatók. A koncepció hitelességéhez az is hozzáadott, hogy a múzeum éppen abban az épületben rendezte meg a kiállítást, amely Petőfi idejében a pesti evangélikus gimnáziumnak adott otthont. Ezen felül az Evangélikus Múzeum gyűjteményében a látogatók megtekinthették Petőfi első fennmaradt verskéziratát, amely A hűtelenhez címet viseli.

 

Szintén dicsérő oklevélben részesült a Jósa András Múzeum – Sóstói Múzeumfalu Petőfi az étlapon című, Petőfi Sándor térséghez köthető verseit néprajzi összefüggéseiben, pályatárs és kortárs költők nyelvi leleményeivel, játékokkal bemutató, kreatív időszaki kiállításáért. Itt a kulináris élvezetek helyett szellemi táplálékot választhattak a látogatók a digitális étlapról, ötvözve a kulturális, néprajzi és irodalmi ismereteket. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művészeinek tolmácsolásában hallgathattak az érdeklődők egy Petőfi művet és a virtuális pincér játékosan ellenőrizte, hogy figyelt-e látogató. A tányéron felkínált szövegrészletek közül meg kellett találni azt, amelyik a versben elhangzott. A választ maga Petőfi „értékelte”, majd engedett továbblépési lehetőséget egy rövid animációs videóhoz, amely a versben megjelenő néprajzi kifejezésekhez kapcsolódott.

 

Különféle koncepciók, más-más nézőpontok, újszerű értelmezések, de egy közös: mind a három tárlat Petőfi Sándor öröksége előtt tisztelgett. A Pulszky Társaság tagsága bízik abban, hogy a szakmai nap és a díjakkal is elismert kimagasló színvonalon megvalósított kiállítások hozzájárulnak ahhoz, hogy az eddiginél is innovatívabb kiállítási projektek valósuljanak meg Magyarországon.

 

Gratulálunk a nyertes intézményeknek a kiállítások megvalósításához!

Galéria